Opgør med opkaldsafgiften - en 500 millioner guldkalv baseret på et rudiment fra forrige århundrede
Tilbage i februar 2010 var et politisk flertal klar til et opgør med teleselskabernes opkaldsafgifter baseret på en analyse udført af teleanalytiker Torben Rune.
Analysen viste, at opkaldsafgiften udgør op mod en tredjedel af telefonregningen, hvilket svarer til i alt ca. to milliarder kroner årligt. Nu 13 år senere udgør beløbet stadig over 500 millioner kroner årligt og Redspot gør som de første, endelig noget ved det.
Som teleselskab skal Redspot være de første til at indrømme at vi, i stil med vores kollegaer i branchen, også har opkrævet opkaldsafgift - det er jo en tradition. Da vi for nylig er begyndt at markedsføre vores SIP Trunks (telefonforbindelser til virksomheders omstillingsanlæg/PBX) i andre lande, er det gået op for os at Danmark er et af de eneste lande der fastholder denne forældede tradition.
Generelt prøver vi at have genneskuelige produkter og betingelser, men måtte i udlandet, igen og igen forklare hvorfor vi har opkaldsafgift når ingen andre har det. Vi stod overfor et valg, enten at fjerne opkaldsafgiften uden for Danmark eller at fjerne den på alle markeder inklusive Danmark. Da vi går ind for fairness, gennemskuelighed og fik øjnene op for den forældede danske tradition, har Redspot, som det eneste teleselskab på det danske marked, besluttet helt at fjerne opkaldsafgiften.
Mere gennemskuelighed i telebranchen
Telemarkedet bliver mere og mere uigennemskueligt og man kan nemt ende op med at betale op til 4 gange så meget p.g.a. selskabernes kreative afregningsmetoder, selv ved samme minuttakst! Dette sker bl.a. via
- Opkaldstakst der udgør ca. 20 - 42 % af jeres opkaldsregning. Hvis i også betaler for opkaldsforsøg, er andelen 24 - 50 %.1
- Afregning for mere end den reelle opkaldslængde, herunder f.eks. afregning hvert minut som flere selskaber gør, betyder at man betaler ca. 22 % mere for sine opkald.1
- Symbolske rabatter på kunstigt høje normalpriser mod binding i lange kontraktperioder.
- Diverse service gebyrer etc.
Det gør det kun værre at flere of flere teleselskaber, slet ikke offentligt oplyser deres erhvervspriser, hvilket gør sammenligning umulig, hindrer konkurrencen og medfører alt for høje priser.
For at gøre det nemt at gennemskue hvor meget en virksomhed egentlig betaler for hvad og hvor meget det er muligt at spare, har Redspot udviklet et prissammenligningsværktøj der tager hensyn til langt de fleste afregningsmodeller og priser.
Uddrag fra DR Nyheder artikel af 2.2.2010
I løbet af et år sender opkaldsafgiften omkring to milliarder kroner direkte i teleselskabernes lommer.
- Der er et overraskende højt beløb og specielt tankevækkende, fordi der er meget lidt konkurrence på opkaldsafgiften. Den er et rudiment fra forrige århundrede og burde afskaffes, siger Torben Rune, adm. direktør i Netplan.
En analyse foretaget af Netplan viser, at opkaldsafgiften udgør op mod en tredjedel af regningen for at tale i mobiltelefonen, men nu er det tid til et opgør med den historisk betingede guldkalv.
Et politisk flertal er klar til et opgør med opkaldsafgiften.
- Opkaldsafgiften giver ikke mening. Den er håbløst gammeldags, siger Socialdemokraternes forbrugerordfører, Benny Engelbrecht.
En analyse foretaget af Netplan viser, at opkaldsafgiften udgør op mod en tredjedel af regningen for at tale i mobiltelefonen, men nu er det tid til et opgør med den historisk betingede guldkalv.
Et politisk flertal er klar til et opgør med opkaldsafgiften.
- Opkaldsafgiften giver ikke mening. Den er håbløst gammeldags, siger Socialdemokraternes forbrugerordfører, Benny Engelbrecht.
Med opbakning fra Dansk Folkeparti tegner der sig således et politisk flertal, som mener, at det er tid til at tage opkaldsafgiften op til diskussion, også selvom regeringen ikke er med på idéen.
- På et eller andet tidspunkt er man jo nødt til at droppe traditionerne og se på, hvad der er de reelle omkostninger - hvad er det, det koster teleselskabet penge at levere - og så beregne priserne ud fra det. Sværere er det ikke, siger Benny Engelbrecht (S).
Dansk Folkeparti bakker op om oppositionen og påpeger, at der bør gribes ind over for branchen.
- Det er en uskik at lave sådanne pengemaskiner, for det gør telemarkedet uigennemskueligt for forbrugeren. Jeg synes, vi skal gå ind og se på, hvad der kan gøres lovgivningsmæssigt for at presse virksomhederne til at sløjfe afgiften, siger Dennis Flydtkjær, der indtil i går fungerede som forbrugerordfører i DF.
Hans synspunkt få støtte af Morten Østergaard, IT- og teleordfører i De Radikale.
Fjernelse af opkaldsafgiften gælder fra 21.10.2023 og i første omgang for Redspots SIP Trunk produkter til erhverv.